به گزارش خبرنگار حماسه و جهاد دفاع پرس، در طول تاریخ زنان بسیاری منشا تحولات فکری، سیاسی، اجتماعی و علمی مردم زمان خود بوده اند، زنانی که با وجود محدودیت های جامعه و حاکمان آن نام خود را در تاریخ یک کشور ثبت کردند، گاه این تاثیرگذاری در جهت مثبت و گاه در جهت منفی به کار گرفته شد؛ اما آنچه بود نقش این زنان در کنار مسئولیت های فردی و خانوادگی حضور آنان در صحنه های اجتماعی بوده است.

زنان مسلمان اثرگذار در پرتو تعالیم اسلامی همواره دوشادوش مردان در حرکت های اجتماعی مقاطع مختلف تاریخ از محرکین اصلی دگرگونی ها بوده اند. نمونه های بی شماری از صدر اسلام می توان به عنوان زنان اثرگذار نام برد که برخی از آنان با وجود نداشتن حضور مستقیم در میدان های سیاسی اجتماعی توانستند مختصات فکری جامعه را تغییر دهند.

الگوهای بی شماری از زنان نمونه همچون دختر نبی مکرم اسلام حضرت فاطمه زهرا(س) و زینب کبری(س) که از خانواده اهل بیت بودند با همه داشته های خود وارد میدان دفاع از ولایت شدند زنانی از بطن جامعه نیز همچون سمیه که به دلیل پذیرش اسلام توسط مشرکین به شهادت رسید و نامش به عنوان اولین شهیده زن مسلمان در تاریخ ثبت شد.

بارزترین وجه حضور زنان در جامعه را می توان مقابله برخی از آنان با ستمگری و ظلم حاکمان زمانشان نام برد. قیام هایی که اگرچه به دست مردان شکل گرفت ولی همواره حضور زنان در میدان اصلی قیام و در پشت صحنه به چشم می خورد. از طرفی این زنان بودند که با پرورش و تربیت بزرگان جامعه به نوعی در زایش اندیشمندان و متفکران و مبارزان نقش داشتند و از طرفی خود نیز به عنوان یکی از عناصر در قیام ها حاضر می شدند.

زینبی با نام صدر

«آمنه بنت الهدی صدر» خواهر محمد باقر صدر از جمله زنانی است که در تاریخ معاصر کشور عراق از وی به عنوان چهره ای درخشان یاد می شود. زنی مومن و پرورش یافته در خانواده ای مذهبی و سیاسی که در تحولات سیاسی کشور عراق نقش ویژه و اثرگذاری داشت. شهید محمدباقر صدر برادر شهیده بنت الهدی صدر از علمایی بود که در راه مبارزه فکری و عملی با دستگاه دیکتاتوری با اندیشه ای پویا و قلمی قوی قدم برداشت و خواهرش نیز در این مسیر همراه وی شد.

وی از دوران کودکی همراه با برادر برای کسب علم دین از کاظمین به نجف رفت و علومی چون فقه، اخلاق، حدیث و تفسیر را با راهنمایی های دو برادر خود کسب کرد و به درجه اجتهاد رسید و در راستای اندیشه ها و افکار خود به انجام فعالیت های فرهنگی و هنری پرداخت.

بنت الهدی صدر را به عنوان پیشگاه نهضت اسلامی زنان در عراق معرفی کردند. وجود وی از آنجایی حائز اهمیت است که در شرایط خفقانی که حتی مردان و بسیاری از شخصیت های برجسته اجتماعی و سیاسی به دلیل استبداد رژیم بعث صدام سخنی از ظلم و ستم به میان نمی آوردند شخصیتی همچون بنت الهدی مردانه در برابر صدام ایستادگی کرد.

ادبیات ابزار اشاعه فرهنگ دینی

از جمله فعالیت های بنت الهدی صدر که می توان از آن به عنوان شکل گیری نهضتی جدید یاد کرد نوشتن داستان و رمان هایی جوان پسند با پرداختن به موضوعاتی دینی داشت که افکار و اندیشه های حقیقی زن مسلمان را در قالب ادبیات مطرح می کرد. وی همچنین با برگزاری جلسات خانگی و تاسیس مدارس دخترانه در شهرهای مختلف عراق بستری برای تربیت نسل نواندیش زنان مسلمان در این کشور پایه نهاد.

بنت الهدی در آثار ادبی سعی کرده است تا زنان را با هویت و جایگاه اصلی خود آشنا کند از این روز با بهره گیری از آموزه های اسلامی زن واقعی را در قالب داستان به جامعه معرفی می کند.

از جمله تالیفات وی در حوزه ادبیات داستانی می توان به «در جست و جوی حقیقت»، «خانه گمشده»، «شخصیت زن مسلمان»، «دیدار در بیمارستان»، «دو زن و یک مرد»، «فضیلت پیروز است» و نوشته های دیگر اشاره کرد. او همچنین در مقطعی به نوشتن مطالب دینی در نشریه «الاضواء» که توسط جمعی از علمای نجف منتشر می شد پرداخت.

خاموشی یک شمع

پیروزی انقلاب اسلامی ایران به رهبری امام خمینی(ره) فرصتی شد تا موج انقلاب به عراق نیز برسد. مبارزات انقلابی سید محمدباقر صدر با حزب بعث عراق به تدریج وی را به عنوان رهبری شناخته شده معرفی کرد. بنت الهدی نیز در مسیر حرکت برادر در کنار او بود. به دنبال دستگیری محمد باقر صدر به دلیل فعالیت های سیاسی توسط نیروهای دولت عراق بنت الهدی به حرم حضرت علی(ع) رفت و چندین روز به سخنرانی پرداخت. در نتیجه این سخنرانی ها مردم تظاهرات کردند که این تظاهرات ها به شهرهای مختلف عراق و کشورهای همسایه نیز کشیده شد.

صدام محمدباقر و خواهر بنت الهدی صدر را در 19 فروردین ماه پس از سه روز دستگیری به شهادت رساند. پیکر این شهیده در قبرستان وادی الاسلام شهر نجف و در مقبره خانوادگی خاندان صدر به خاک سپرده شد. گفته شده است پس از آنکه صدام بنت الهدی را به قتل رساند برخی به او گفته بودند چرا خواهر صدر را به قتل رساندی و صدام در پاسخ گفته بود: «من قضیه حسین(ع) را تکرار نمی کنم، زینب بعد از برادرش زنده ماند و یزید و آل امیه را رسوا کرد.»

مقام معظم رهبری نیز در دیدار با جمعی از زنان در سال 76 با اشاره به حضور اثرگذار شهیده بنت الهدی صدر در معادلات اجتماعی و سیاسی عراق فرمودند: «در همین زمان ما، یک زن جوانِ شجاعِ عالمِ متفکّرِ هنرمندی به نام خانم «بنت‌الهدی‌» - خواهر شهید صدر - توانست تاریخی را تحت تأثیر خود قرار دهد، توانست در عراقِ مظلوم نقش ایفا کند؛ البته به شهادت هم رسید. عظمت زنی مثل بنت‌الهدی، از هیچ‌یک از مردان شجاع و بزرگ کمتر نیست. حرکت او، حرکتی زنانه بود؛ حرکت آن مردان، حرکتی مردانه است؛ اما هر دو حرکت، حرکت تکاملی و حاکی از عظمت شخصیت و درخشش جوهر و ذات انسان است. این‌گونه زنهایی را باید تربیت کرد و پرورش داد.»

خاطرات و نوشته ها

IMAGE

 خاطرات برادر حجت عالی  هوالشاهد برادری.... بعد از سی...


ادامه مطلب ...

IMAGE

عباس کنار دجله پس از عملیات خیبر درسال ۶۲ وشهادت حاج...


ادامه مطلب ...

IMAGE

  روز سوم عملیات والفجر ۸ بود که داخل خاک عراق شده...


ادامه مطلب ...

IMAGE

 گردان اعزامي بسيج مريوان سال 1359   شهید سید یوسف کابلی...


ادامه مطلب ...

IMAGE

گرچه کربلای 4 به ظاهر عملیاتی ناموفق بود اما مطلعی بود...


ادامه مطلب ...

برنامه-هئیت ((((با عرض تقدير و تشكر از زحمات بي شائبه و خدمات ارزنده  دوستان بزرگوار آقایان حمید علوی ،حسین اختراعی ،اسماعیل فتخانی ، ابراهیم ملک لو  چه مادي و معنوي  در یاری رساندن ادامه سایت ،آرزوي موفقيت براي اين بزرگواران را از درگاه ايزد منان خواستارم.))) )            
JSN Mico is designed by JoomlaShine.com